Frugtavlstur til Himalaya



Kort beskrivelse.
Vi flyver til New Delhi i Indien og rejser videre til Himalaya til delstaten Himachal Pradesh i Nordindien, hvor der er en meget stor æbleproduktion. Delstaten, som har et areal på 55.673 kvadratkilometer, bliver kaldt ”apple state of India”, og den er et af de vigtigste æbleproducerende områder i Himalaya. Den ligger i er et bjergrigt område med Himalayas spektakulære bjerge, brusende floder, tætte skove og bjergskråninger dækket af endeløse æbleplantager.

Æbler blev første introduceret her i 1870 af englænderne, men uden succes, da sortererne ikke passede til den lokale smag. Først senere i 1916, efter at amerikaneren Samuel Ewan Stokes plantede Red Delicious æbler, blev æble- dyrkning kommercialiseret. I starten var der kun en lille interesse, men gennem de sidste 70 år er arealet under æbler eksploderet, og velstanden er steget markant.

Vi vil møde små og store æbleavlere, som dyrker æbler under mange forskellige klimaforhold afhængigt af, hvor i bjergene de bor, og vi vil besøge forsøgsstationer som er aktivt engagerede i udvikling af dyrkningsmetoder, mens vi rejser gennem disse vilde fascinerende områder.

Undervejs besøger vi flere spektakulært beliggende og maleriske buddhistiske klostre og hinduistiske templer. Nogle af klostrene er de ældste klostre i verden i deres oprindelige form. Vi oplever det lokale liv under vores besøg hos frugtavlerne, som vi kommer til ved at gå ad små stier langs Himalayas bjergskråninger og gennem maleriske bjerglandsbyer.

Turen er placeret i et sandt bjergparadis med, hvor Himalayas mange kulturer og levemåder eksisterer side om side mere eller mindre isolerede fra omverdenen. Vi oplever hvordan Himalayas mægtige bjerge påvirker flora og fauna og landbrugets vilkår. Undervejs fortæller vi om æbleproduktion, livets gang i området og om kultur, religion og natur.

Dag til dag plan

  • Dag 1: Afrejse fra Danmark og ankomst i New Delhi i Indien. Transfer til hotellet.
  • Dag 2: Med tog og bil til Shimla.
  • Dag 3: Besøg frugtavlsforsøgsstation i Mashobra og køre til Narkanda.
  • Dag 4: Besøg æbleplantager i Kotgarhområdet.
  • Dag 5: Køre fra Narkanda til Kalpa.
  • Dag 6: Besøg æbleplantager og se pinjetræer og besøg forsøgsstation.
  • Dag 7: Køre fra Kalpa til Nako.
  • Dag 8: Besøg nyere plantager i Chango og køre til Tabo i Spiti.
  • Dag 9: Køre gennem Spiti.
  • Dag 10: Køre gennem Spiti og ankomst i Kulludalen.
  • Dag 11: Besøg æbleplantager i landsbyerne længere væk fra vejene.
  • Dag 12: Besøg granatæbleplantage, æbletræsproducent, spindeltræsplantage og æblemarked. Køre til Manali.
  • Dag 13: Dagen i Manali og med natbus til Delhi.
  • Dag 14: Ankomst i Delhi om morgenen og transfer til hotellet. Dag i Delhi og hjemrejse om aftenen.
  • Dag 15: Ankomst i Danmark.

Detaljeret rejseplan
Dag 1: Afrejse fra Danmark og ankomst i New Delhi i Indien. Vi ankommer til Indira Gandhi International Lufthavn i Delhi, hvor vi bliver modtaget og kørt til hotellet.

Dag 2: Med tog og bil til Shimla. Shimla, som ligger på en bjergkam i over 2000 meters højde over havet, er hovedstad i delstaten Himachal Pradesh i Nordindien. Himachal Pradesh er en af Indiens smukkeste delstater, og den er også kendt som ”apple state of India”. Den ligger i Himalayas vældige bjerge præget af brusende floder og høje bjergtinder, og den repræsenterer en mangfoldighed af Himalayas kulturer og religioner samt nogle af Himalayas mest uberørte og fantastisk smukke dale. Alle bjergskråninger, som ikke er dækket af tæt skov, er tilplantet med æbletræer, lige så langt som øjet rækker.

Bjergskråninger tilplantet med æbler
Vi kører fra Delhi med tog gennem det nordindiske lavland i 4 timer, indtil vi kommer til Himalayas første bjerge. Området er hovedsageligt tilplantet med ris om sommeren, men der er også områder med frugt. De vigtigste er mango, guava, applesiner og litchi. Efter togrejsen kører vi gennem Himalayas yderste bjergkæder i bil og ankommer i Shimla på 2130 meters højde sent om eftermiddagen.

Gågade i Shimla
Shimla nyder godt af sin beliggenhed i bjergene, og dens meget behagelige klima tiltrak da også englænderne i sin tid. Shimla var sommerhovedstad i Britisk Indien fra 1864 til 1947. Hvert år flyttede regeringen sit hovedkvarter fra Calcutta (senere Delhi) til Shimla i april, og de flyttede tilbage til lavlandet i oktober eller november. Mange engelske officersfamilier brugte længere tid i Shimla, mens funktionærerne sled i den ekstreme hede og støvede indiske sommer. Det var tider, hvor Shimlas gågade, som hedder ”The Mall”, blev regnet for en af de fineste gågader i verden på højde med gader i London og Sankt Petersborg. Efter ankomsten til Shimla tager vi en gåtur i gågaden og ser kolonitidens bygninger.

Dag 3: Besøg frugtforsøgsstation i Mashobra. Cirka 16 km fra Shimla ligger frugtforsøgsstationen Regional Horticultural Research Station i Mashobra. Siden forsøgsstationen blev startet i 1953 har den været Indiens vigtigste forsøgsstation for tempererede frugter, og den spiller en vigtig rolle for forskning og overførsel af teknologi til Indiens tempererede frugtproduktion.

Stationen er en arv fra en æbleplantage, der blev plantet af Mr. Alexander Coutts, som var skrædder for den daværende viceroy (den engelske dronnings repræsentant) i Indien, Lord Dufferin. Der blev plantet æbler, pærer, blommer og en række eksotiske prydplanter herunder mange roser. Alexander Coutts kaldte sin ejendom ”Hillock Head”. Senere, da æbletræerne blev store og plantagen blev velkendt, fik den navnet ‘Coutts Garden’. Her blev nogle af de berømte engelske æblesorter som Newton Pippin, Kin of Pippin og Granny Smith indført.
I dag er forsøgsstationen i gang med at etablere den største samling af æble-, pære- og kirsebær-sorter i hele Himalaya regionen. Vi møder videnskabelige medarbejdere, som er involveret i forskning i nye produktionsmetoder, besøger genbank plantagen og diskuterer generelt muligheder og problematikker for æbleproduktion i Himalaya.

Red Delicious
Sent på eftermiddagen kører vi videre til Narkanda. Det er en fantastisk smuk køretur, hvor vejen fortsætter på en bjergkam i ca. 2500 meters højde, mens små landsbyer og æbleplantager ruller forbi. Bjergskråningerne er dækket af ceder, Himalaya ege, kastanje og ahorn, og der er smukke udsigter til de sneklædte bjergtinder langt væk i horisonten. Efter ca. 70 km befinder vi os i 2800 meters højde i Narkanda.

Dag 4: Besøg lokale æbleplantager i Kotgarh-området hvor Indiens æbleeventyr startede. I dette område startede hele Himalayas æbleeventyr, da Delicious æblesorter som Red Delicious allerførst blev introduceret. Det førte til, at delstaten Himachal Pradesh fik tilnavnet ”Indiens æblestat”.

Æbler blev allerførst introduceret i i Kulludalen i Himachal Pradesh i 1870 af Major RC Scot. Han plantede sorter som Newton Pippin og Cox’s Orange. Disse sorter, som var populære i vesten, faldt ikke i god smag hos inderne. Så landede en amerikaner med navnet Samuel Evans Stokes i Bombay i 1904. I 1912 giftede han sig med en lokal pige fra Himalaya, og de bosatte sig ved Thanedhar i Kotgarhområdet. I 1916 plantede han Red Delicious æbler i sin plantage. Den søde smag, røde farve og sprøde struktur blev en øjeblikkelig succes blandt inderne. Siden da, er der sprunget æbleplantager op overalt i området, og de har bredt sig til store dele af Himalaya, hvor de har transformeret den lokale økonomi fra en subsistensøkonomi til en pengeøkonomi. I dag er æbleproduktion en betydelig indtægtskilde og også den vigtigste i mange fjerntliggende og ufremkommelige bjergrige områder i Himalaya med meget begrænsede resurser og muligheder.

Vi møder lokale æbleavlere og ser, hvordan de passer plantagerne og fornemmer, hvordan æbledyrkningen nærmest er deres liv.

Dag 5: Fra Narkanda til Kalpa. Vi kører fra Narkanda og fortsætter videre gennem Himalayas dale. Fra 2800 meters højde kører vi ned til 700 meters højde til den mægtige Satlujflod. Floden har sit udspring i Tibet mod nordøst. Herfra følger vi Satlujfloden videre gennem bjergene i flere dage. I løbet af dagen kommer vi til en lille landsby, som hedder Jeori, hvor vi stopper for frokost. Ovenover Jeori ligger bjerglandsbyen Sarahan, som var hovedstad i Bushahr kongeriget, der i sine velmagtsdage regerede området fra Shimla til Tibets grænse.

Træerne er dækket med net som beskyttelse mod hagl
Efter Jeori kører vi ind i Kinnaur, et område i Himalaya, hvor hinduismens indflydelse fra syd bliver mindre og mindre, samtidig med at den tibetanske buddhisme får en mere og mere central rolle, jo længere nordpå, man bevæger sig, indtil man kommer til Spiti, som er fuldstændigt tibetansk buddhistisk.

Kinnaur er et enormt klipperige. Satlujfloden flyder nede i dalen, og lodrette klipper rejser sig flere hundrede meter op fra floden. Vejen er hugget ud i disse lodrette klipper og er i sig selv et imponerende bygningsværk. De fleste beboede områder i Kinnaur ligger højere oppe fra floden, hvor hældningerne er venligere, og det er her, vi finder mange æbleplantager.

Der er blevet plantet æbler i Kinnaur meget senere end i Shimla området. Historisk set har området været meget isoleret, og befolkningen har dyrket traditionelle afgrøder som, byg, kartofler, boghvede mm. En del folk plejede at udvandre om vinteren dels for at finde jobs andre steder og dels for at undgå de barske vintermåneder. Efter en succeshistorie med tilplantning med æbler i området, er der kommet betydeligt mere rigdom til, og livskvalite-ten er blevet dramatisk bedre. Sent om eftermiddagen ankommer vi til Rekong Peo, som er Kinnaurs hovedstad. Vi overnatter ovenover Rekong Peo i den gamle hovedstad Kalpa.

Dag 6: I Kalpa og området omkring. Vi besøger en æbleavler i Kinnaur og diskuterer sorter, trætype, beskæringsmetoder, markedsføring mm. Vi ser også pinjetræer, som vokser vildt i området, og høstes af indbyggerne til salg på markedet. Vi taler med folk i området om forskellige aspekter som samling af pinjekogler, høst, salg osv. Der er også en universitetsforsøgsstation, hvor man bl.a. arbejder med æbleproduktion, som vi muligvis vil besøge og for at høre om det seneste nye.

Pinjekogle Pinus gerardiana i Kalpa
Vi skal også have lavet rejsetilladelser hos en offentlig myndighed, da vi nærmere os den tibetanske grænse, og der kræves et specielt rejsedokument for at rejse videre herfra.

Dag 7: Kalpa til Nako. Vi kører ned til floden og fortsætter vores tur opad gennem dalen. Bjergskråningerne er nu blevet meget skrøbelig og bjergene er mere forrevne. Vi er i en overgangs-zone geologisk set, hvor vi forlader de solide granitklipper og bjerge og bevæger os mod et mere skrøbeligt landskab. Faktisk lå området under vandet (Tethys hav) indtil den indiske tektoniske plade ramte den eurasiske plade og løftede disse områder op fra havbunden. Resultat er et unikt land-skab med et fascinerende farvespil på skråningerne. Der bliver mere og mere øde, og bjergsiderne er ikke længere dækket af tæt skov. Vi kører gennem det fantastiske landskab og ankommer til den maleriske Nako landsby sent om eftermiddagen. Vi overnatter i landsbyen.

Den maleriske Nako landsby
Dag 8: Æbleplantager i Chango. Nu er vi for alvor kommet ind i det høje Himalaya. Nako ligger 3920 meter over havets overflade. Landbrugsjorden er begrænset, og det er kun muligt at drive landbrug, hvor vanding er tilgængelig. Man er totalt afhængig af smeltevand fra de højtliggende gletsjere for at vande sine marker. Nedbør er meget begrænset om sommeren, da området ligger i regnskygge af Himalaya. Vi kører fra Nako til Chango, hvor der er mange æbleplantager.

Frugterne modner meget sent om efteråret
Æblerne er først blevet plantet her i de sidste 15- 20 år. Frugterne modner meget sent, og en langsom modning og kølig temperatur er med til at give æblerne en meget flot rød farve og gøre dem meget faste og holdbare. Den tørre luft om sommeren giver meget få/næsten ingen sygdomsproblemer. Man får en meget høj pris for sin høst sammenlignet med andre steder. Vi besøger en lokal avler, og ser hvordan æblerne har ændret befolkningens liv til det bedre, og vi diskuterer avlsmetoder, gødning mm. Fra Chango kører vi til Tabo, hvor vi overnatter.

Dag 9 og 10: Vi befinder os nu i Spiti. Mod øst ligger Tibet, og mod nord er Ladakh. Selve området består af flere dale og rundt omkring knejser adskillige af Himalayas største bjergkæder. Gennem de brede dale flyder floderne, som alle udspringer fra gletsjerne højere oppe. Om vinteren fryser floderne, og om sommeren når afsmeltningen fra gletsjerne er størst, flyder de store og brusende ned gennem dalene og giver liv, så landsbyboerne kan dyrke markerne. Bjergsiderne er dækket med en sparsom plantevækst, hvor dyrene kan finde føde. Det er meget fascinerende. Læs mere om Spiti her.

Den 6517 meter høje Manerang bjergtop i Spiti
Når vi kører videre gennem Spiti, ser vi kun æbleplantager i starten. Som vi bevæger os nordpå og højere op, ændrer klimaet sig så meget, at det ikke længere er muligt at dyrke æbler. Her dyrker man ærter i den korte sommer. Ærterne er meget velsmagende og er tilgængelige, når det ikke er muligt at producere friske ærter i de lavere højder og i lavlandet. Priserne er derfor høje og ærteproduktionen den vigtigste indtægtskilde her.

Man håndplukker ærter til salg i lavlandet
Vores næste mål er Kulludalen, som er nok det største sammenhængende æbleproduktionsområde i Himalaya bortset fra Kashmirdalen. Det tager et par dages kørsel gennem Spiti at nå til Kulludalen. Vi kører gennem nogle af Spitis højest beliggende landsbyer og forbi fantastisk beliggende buddhistiske klostre til en bred floddal, hvor Spitifloden har sin oprindelse. Derfra kører vi op til toppen af det 4551 meter høje Kunzam pas, hvor der ligger et tempel, som er helligt for både hinduer og buddhister, og som er dedikeret til gudinden Kunzam. Fra Kunzam pas kører vi gennem Chandradalen i et fantastisk barskt og stenet område. Vi kan se en masse hængende gletsjere, og i bunden af dalen løber den brusende Chandraflod med formidabel kraft. Så kører vi op mod Rohtang pas på knap 4000 meters højde, og herfra kommer vi over til den frodige og smukke Kulludal og til bjerglandsbyen Naggar, hvor vi overnatter.

Dag 11: Gåtur gennem plantager. I dag tager vi af sted på en gåtur gennem områdets æbleplantager. Vi går gennem tæt cederskov til fjerntliggende landsbyer og plantager, og vi får en fornemmelse af, hvordan man klarer æbleproduktionen, når der ikke er nogen veje i nærheden og alt skal bæres ad små bjergstier. Undervejs møder vi nogle æbleavlere og får en fornemmelse af, hvordan man kan leve fint med sin familie af bare 50-100 frugtgivende æbletræer. I Kulludalen er næsten alle landsbyfolk æbleavlere, og vigtige samtaleemner, når man måder hinanden på gaden er, hvordan er blomstringen, frugtsætningen, hvilke planer har man til markedsføring, har man beskåret sine træer eller ikke endnu osv.

Frugtpakkere i Kulludalen
Der er ikke veje alle steder. Om sommeren kommer mange menneske fra andre områder for at tjene penge på at bære æblerne fra plantagerne ned ad små stier til mindre veje, hvorfra man transporterer æblerne i små lastbiler til
markedet. Der kommer også mange entreprenører, som køber afgrøden på træerne på kontrakt. De har deres eget mandskab til at plukke, bære, transportere og sælge æblerne.

Dag 12: Granatæbler, spindeltræer, æbletræsproducent og lokalt marked. Der er godt nok mange æbletræer overalt, men der produceres også kirsebærer, pærer, granatæbler, sharon frugter, valnødder mm. I dag vil vi først møde en avler som producerer æbletræer til udplantning. Senere besøger vi en granatæbleplantage i dalen. De fleste æbletræer i området er store træer, men der er nogle avlere som forsøger sig med plantager med spindeltræer. Hvis det er muligt, vil vi besøge en æbleplantage med spindeltræer og møde avleren. Til sidst vil vi besøge et æblemarked, hvor æblerne sælges på auktion i sæsonen. Høsten er ikke begyndt endnu, men vi vil diskutere markedsførings- og afsætningsmuligheder, og vi får en fornemmelse af, hvordan det er, når høsten er på sit højeste. Sent på eftermiddagen kører vi til Manali by, hvor vi overnatter. Det bliver vores sidste aften i Himalaya, og vi holder en lille afslutningsfest i hotellets fine have.

Hele tiden kommer nye områder under æbledyrkning. Her ser vi et billede fra Spiti. Læg mærke til området på den anden side af floden, hvor der er plantet æbler
Dag 13: Sightseeing i Manali. Sent på eftermiddagen med bus til Delhi. Manali by og dens gågade ligger flot omkranset af Himalaya cedertræer, æbletræer og floder. Byen har en livlig basar med mange små sidegader, hvor man kan købe alt fra skolebøger til tandoorikylling. Om formiddagen tager vi en tur til Hadimba templet, som er et tempel for en af Himalayas gudinder og ligger lidt oven for byen. Templets nuværende arkitektur stammer fra år 1543, men legenden om templets opståen strækker sig tilbage i det mytiske Indiens historie. Efter frokost tager vi en tur i byens basar, før vi sent på eftermiddagen tager bussen til Delhi.

Dag 14: Sightseeing i Delhi og hjemrejse: Bussen ankommer i Delhi tidligt om morgenen. Vi tjekker ind på hotellet. Efter morgenmad og lidt afslapning i hotellet tager vi af sted på en sightseeing tur i byen. Vi ser bl.a. Qutub Minar, som med sin 72,5 meter er den højeste minaret i verden, og Humayun’s gravsted, som er et spektakulært Mogul Monument. Det imponerende monumentet er på UNESCO’s verdensarvsliste, og det står majestætisk i en stor have. Om aftenen kører vi til Delhi lufthavn og flyver tilbage til Danmark.

Dag 15: Ankomst i Danmark om morgenen.

Rejseledere
Harinder Singh og Lise Hansted, som tilsammen ejer Rejsebureauet Magical Himalaya.
Harinder Singh er opvokset med æbleplantager og var som barn med til at plante familiens æbleplantage, som var
en af de første i Kulludalen. Han er planteforædler, arbejdede i mange år for et dansk forædlingsfirma, og dyrker nu æbler i Himalaya og mango i Indiens lavland samtidig med, at han driver rejsebureauet i Danmark.
Lise Hansted har i mange år drevet en æbleplantage i Himalaya sammen med Harinder. Hun er hortonom og arbejder med bier og bestøvning af afgrøder både i Danmark og i udlandet.

Turlængde: 15 dage.

Afrejse: 1. juli 2018.

Tilmeldingsfrist: Snarest muligt.

Pris information
Pris person 20.480 kr.
Enkeltværelse tillæg: 2.800 kr.
Der er mulighed for at forlænge rejse med en dag og besøge Taj Mahal og Red Fort i Agra. Det koster 1480 kr. ved minimum 4 personer.

Prisen inkluderer
– Fly København-Delhi t/r
– Hotelophold i delt dobbeltværelse
– Al transport efter ankomst til Indien iflg. programmet
– Alle måltider inkl. vand
– Alle entreer og tilladelser
– Rejseledere: Lise Hansted og Harinder Singh

Prisen inkluderer ikke
– Rejseforsikring
– Afbestillingsforsikring
– Visumgebyr
– Vaccinationer
– Drikkevarer udover vand
– Drikkepenge

Kort

Se det på et større kort


« | »

Hvad siger vores kunder

Book en tur

Book en tur

Send os din Feedback

info@magicalhimalaya.dk

Hjælp os at blive bedre

Få svar på din spørgsmål

Få svar på din spørgsmål

Nyhedsbrev