Biavlstur – Nordindien og Himalaya


I samarbejde med Danmarks Biavlerforening arrangerer Rejsebureauet Magical Himalaya en fantastisk efterårsrejse til Nordindien i 2022. Vi oplever forskellige slags bier og biavl, flot natur og en rigdom af kulturer og religioner.

Turbeskrivelse
Turen starter i Nordindiens lavland, hvor vi skal besøge driftige erhvervsbiavlere, som hvert år migrerer hundredevis af kilometer med deres bier, en materielforhandler samt det stemningsfulde Gyldne Tempel i Amritsar, som er sikhernes helligste tempel og helt beklædt med guld. Vi kører videre op i Himalaya på en spændende tur langs rismarker, natur og farverige dale til Dharamsala, hvor teplantager og høje bjerge i baggrunden pryder omgivelserne. Her besøger vi bl.a. en stationær biavler, Dalai Lamas tempel og en tefabrik. For dem der har lyst, vil der være en dagsvandring op i bjergene og for resten, en spændende dag i Dharamsala.

Et højdepunkt på turen er et besøg i Kulludalen, som også bliver kaldt gudernes dal på grund af de mange guddomme, som findes rundt omkring i landsbyerne, og her er bierne næsten hellige. Her skal vi bo i en landsby, og vi skal se biavl med den indiske honningbi, Apis cerana, som man fra gammel tid har holdt i stader lavet i husenes vægge og i udhulede træstammer. På en gåtur gennem skov og æbleplantager til små landsbyer møder vi biavlere, ser det lokale liv og gamle templer, der stadig bruges. På en køretur op til Rohtang pas 3978 m.o.h., skuer vi udover Kulludalen og Himalayas snedækkede tinder. Rejsen afsluttes med et besøg til Taj Mahal i Agra, inden vi tager flyet tilbage til Danmark. Der er mulighed for et fem dages trek i Himalaya som tillægstur arrangeret specielt for deltagere i biavlsturen.

Rejsen ledes af Lise Hansted og Harinder Singh, som er opvokset i Himalaya. De har tidligere boet mange år i Himalaya sammen med deres børn, hvor de bl.a. holdt bier og drev en æbleplantage, som vi besøger på turen. Lise har arbejdet med biavl mange steder i verden, og Harinder har en meget stor viden om Indien og Himalaya og taler adskillige indiske sprog udover dansk og engelsk. Tilsammen ejer de Magical Himalaya.

Dag til Dag Plan

 • Dag 1: Afrejse fra København og ankomst til Delhi i Indien.
 • Dag 2: Fra Delhi til Amritsar gennem de frodige nordindiske sletter.
 • Dag 3: Gennem Amritsars snævre gamle handelsgader til det Gyldne Tempel mm.
 • Dag 4: Med bil langs rismarker til Doraha. Besøg til erhvervsbiavlere og materielforhandler.
 • Dag 5: Til Dharamsala i Himalaya efter en fantastisk flot tur fra lavlandet til bjergene.
 • Dag 6: Besøg til biavler og Bee Research Farm i Nagrota og til en tefabrik.
 • Dag 7: Valgfrit: Dagstrek til Triund eller sightseeing i Dharamsala.
 • Dag 8: Gennem Himalayas sneklædte bjerge til Kullu i Kulludalen. Undervejs kommer vi forbi
  flere teplantager.
 • Dag 9: Lokal biavl med den indiske honningbi, Apis cerana, i bjerglandsby. Videre til Naggar landsby.
 • Dag 10: Gåtur gennem skov, æbleplantager og landsbyer med biavl i lokale vægbistader. Besøg til Lise
  og Harinders æbleplantage.
 • Dag 11: Spændende biltur med flotte bjergudsigter til Rohtang pas 3978 m.o.h.. Til Manali.
 • Dag 12: Til Nalagarh Fort Palads ved foden af Himalayas yderste bjergkæder.
 • Dag 13: Køre til lufthavnen i Delhi og hjemrejse.
 • Dag 14: Ankomst København.

Tillægstur: Der vil være mulighed for et femdages trek i tillæg til rejsen, arrangeret specielt for turens deltagere.

Detaljeret Rejseplan
24. september: Afrejse fra København og ankomst til Delhi i Indien.

25. september: Fra Delhi til Amritsar gennem de frodige nordindiske sletter.
Vi kører fra til Delhi til Amritsar i privat bus om morgenen. Undervejs passerer vi gennem landbrugsstaterne Haryana og Punjab, hvor vi ser de frodige nordindiske sletter, som producerer en stor del af den ris og hvede, som hver dag bruges af den indiske folkemængde. Vi ankommer til Amritsar om eftermiddagen og tjekker ind i det hyggelige Mrs. Bhandaris Guest House.

26. september: Gennem Amritsars snævre gamle handelsgader til det Gyldne Tempel mm.
Amritsar er sikhernes helligste by. Sikhernes fjerde Guru, Guru Ram Das, grundlagde byen omkring en lille sø. Under den femte sikh Guru, Guru Arjan Dev, blev der bygget et fantastisk smukt tempel, Hari Mandir eller Gudens Tempel, midt i søen, og det blev senere beklædt med ægte guld. Efter morgenmaden tager vi til Det Gyldne Tempel. Vi kører gennem byens gamle snævre gader, hvor handlende i hundredvis af år har faldbudt deres uld og urter fra Himalaya. Vi vil have formiddagen til at besøge Det Gyldne Tempel og opleve det, mens musik og sange fra templet fylder luften med intensitet og ro. Derefter ser vi Jalianwala Bagh, som er et af Indiens frihedskampssymboler. Vi tager tilbage og spiser frokost i vores hotel. Om eftermiddagen kører vi til en landsby uden for Amritsar. Her vil vi opleve det lokale liv i landsbyen, se markerne og muligvis møde en lokal landmand for at høre om landbrugsforholdene på de nordindiske sletter. Vi skal også på opdagelse i Amritsars myldrende og farvestrålende basar.

27. september: Med bil langs rismarker til Doraha. Besøg til biavlere og materielforhandler.
3-4 timers kørsel fra Amritsar ligger vores hotel i Doraha malerisk ved siden af en af Nordindiens store vandingskanaler, som leder vand fra Himalayas floder til vanding af landbrugsafgrøder i delstaterne Punjab, Haryana og Rajasthan i Nordindien. Vi spiser frokost her, og tager derefter ud og besøger flere store erhvervsbiavlere, der alle migrerer med deres bier (Apis mellifera). Punjab er intensivt dyrket og udenfor afgrødernes blomstringstider, er der ikke meget føde for bierne. I modsætning hertil er der nærmest skovlignende tilstande med træer, bl.a. eukalyptustræer og buskads langs med kanalerne, og det er et perfekt sted for biavlere at opholde sig mellem to store honningtræk. Vi besøger flere biavlere, snakker med dem og ser deres bier. Derefter besøger vi en materielforhandler, som producerer biavlsudstyr.

28. september: Til Dharamsala i Himalaya efter en fantastisk flot tur fra lavlandet til bjergene.
Vi kører videre langs den store vandingskanal med de smukke eukalyptustræer på begge sider af vejen for omkring 100 km, og undervejs kommer vi forbi flere biavlere, inden vi kommer ud til en større vej, hvor vi kører 50 km, inden Himalayas bjerge lige pludselig rejser sig fra lavlandet. Her i den yderste del af Himalaya er der blandet skov med mange slags træer og buske. Om foråret, hvor skoven blomstrer, kommer der mange biavlere med deres bier, og de høster en meget fin honning fra de mange forskellige planter, som sælges som ”multiflora” honning. Vi kører videre i det bjergrige terræn, hvor vi i baggrunden kan se Dhauladhar-bjergkædens godt 5000 m høje bjerge. Sent på eftermiddagen ankommer vi til Dharamsala.

29. september: Besøg til biavler i Nagrota og en tefabrik.
Efter morgenmaden kører vi ned fra Dharamsala til Nagrota by, hvor vi skal besøge en biavler, som er stationær, bortset fra om foråret, hvor han for nogle måneder flytter sine bier til et område ved foden af bjergene. Vi besøger også en Bee Research Farm i Nagrota. Efter frokost besøger vi en tefabrik i dalen. Kangra-te har en høj kvalitet, men på grund af den lille produktion, er den ikke så kendt. Vi skal se, hvordan te produceres, og hvordan man bruger forskellige processer i produktionen til at fremstille sort te, grøn te eller hvid te fra samme type teblad. En forudsætning for besøget er, at produktionen er i gang den dag, vi planlægger at besøge fabrikken.

30. september: Valgfrit: Dagstrek til Triund eller sightseeing i Dharamsala.
I dag er der mulighed for enten at tage på et dagstrek til udsigtspunktet Triund ovenover Dharamsala eller for at tage på sightseeing i Dharamsala. Om man har lyst til det ene eller det andet, kan man bestemme, når vi når frem til Dharamsala. Begge ture vil blive gennemført.
Trek til Triund: Triund egner sig perfekt til et dagstrek, og turen kan klares af næsten alle. I starten er det ret let, men den sidste del er mere krævende. Det er en flot tur med bevoksning i starten og flere små tehytter undervejs, hvor man kan få en kop indisk chai. Man skal regne med at bruge hele dagen på turen.
Sightseeing i Dharamsala: Dalai Lamas residens og den tibetanske eksil regerings hovedkvarter ligger lidt over Dharamsala i Mcleodganj. I dag skal vi se hovedklostret i nærheden af Dalai Lamas residens, besøge en tibetansk skole, St Johns Church in the Wildernes, og vi skal opleve det tibetanske liv og basaren i byen. Vi besøger også Norbulingka Instituttet lidt udenfor Dharamsala, hvor der er en skole for tibetansk kunst

1. oktober: Gennem Himalayas sneklædte bjerge til Kullu i Kulludalen.
Turen fortsætter med bil gennem teplantager i Kangradalen og langs bjergskråninger til Mandi. Fra Mandi følger vi Beasfloden gennem snævre maleriske dale og kløfter, som floden har skåret gennem de solide bjerge. Herefter udvider området sig til en bred dal, og vi befinder os i Kulludalen, som også bliver kaldt gudernes dal på grund af de mange guddomme, som findes rundt omkring i landsbyerne. I dalen har man fra gammel tid holdt den indiske honningbi, Apis cerana, i stader i husenes vægge og i udhulede træstammer, og her er bierne næsten hellige og indgår i adskillige religiøse ceremonier. Vi ankommer til vores hotel i bjergbyen Kullu sent på eftermiddagen efter en flot dag i bjergene.

2. oktober: Biavl med den indiske honningbi, Apis cerana, i bjerglandsby. Videre til landsbyen Naggar.
I dag skal køre ca. en halv time tilbage på samme vej, som vi kom fra dagen før, og herfra drejer vi til højre og kører opad ad en lille vej gennem hyggelige landsbyer og forbi små stier til et højtliggende område omkring 2300 m.o.h. og næsten på toppen af bjergene. Her har der traditionelt været mange bier, og folk har høstet store mængder honning også fra væg- og træstammestader. En af årsagerne er den varierede og rigelige flora, som nu pga. af æbleavl er blevet lidt reduceret. Her vil vi gå en tur gennem området og se vægstader og træstammestader og snakke med biavlerne. Den indiske honningbi migrerer jævnligt, og det er almindeligt, at den migrerer opad bjergsiderne om foråret, når det bliver varmt efter vinteren for så at migrere nedad til varmere områder om efteråret. Den kan dog også blive det samme sted i mange år. Vi tilrettelægger turen efter, hvem der har bier i deres stader, når vi kommer. Sent på eftermiddagen kører vi videre nordpå gennem Kulludalen til bjerglandsbyen Naggar.

3. oktober: Gåtur gennem skov, æbleplantager og landsbyer med biavl i vægbistader.
I dag skal vi på en spændende gåtur gennem skov og æbleplantager til områdets små landsbyer, hvor vi skal se bistader og det lokale liv. Vi skal besøge gamle templer, der stadig er i brug, og Lise og Harinders æbleplantage, der som de mange andre æbleplantager i området er afhængig af honningbiernes bestøvning. Himalaya er tempereret, og derfor kan der her dyrkes æbler og mange andre tempererede afgrøder, som ikke kan dyrkes i resten af Indien, og det giver gode indkomster for befolkningen i bjergene. Vi skal også se Naggar Castle, hvor sagnet siger, at en stor sort sten på omkring 1,5x2m, som ligger i et af slottets små templer, er blevet båret dertil af en sværm af honningbier, som i virkeligheden var fortryllede guder. Årsagen var, at Naggar skulle være hovedsæde for guderne. En anden forklaring er, at en af Kullus regenter havde taget en pige højere oppe i bjergene som sin brud, og da hun havde stor hjemve besluttede guderne sig for at hente en sten fra hendes hjemegn. Hvis vi har tid, besøger vi et museum med malerier af en russisk maler og filosof, Nicholas, Roerich, som omkring år 1900 boede i Naggar i mange år.

4. oktober: Spændende biltur med flotte bjergudsigter til Rohtang pas 4000 m.o.h.. Til Manali.
En spændende køretur med mange hårnålesving bringer os gennem Kulludalen til den slutter ved
Rohtang pas 3978 m.o.h.. Herfra kan vi se udover den øverste del af Kulludalen, og vi har en fantastisk udsigt til Himalayas snedækkede tinder (6000 m høje) til alle sider. Vi kører eller går over passet, hvorfra vi kan se ned i den næste dal. Sent på eftermiddagen kører vi halvvejs tilbage og overnatter i Manali.

5. oktober: Til Nalagarh Fort Palads ved foden af Himalaya.
I dag påbegynder vi en flot tur ud af Himalayas bjerge. Vi kører gennem små landsbyer og gennem snævre dale til vores fantastisk beliggende hotel Nalagarh Fort Palads.
Fortet var tidligere Nalagarh Kongernes residens. Det stammer fra 1400-tallet, og det er en oplevelse i sig selv, at være i det stemningsfyldte gamle palads. Det ligger højt med nogle flotte udsigter til Himalayas yderste bjerge og til det vidtstrakte lavland. Her i de smukke omgivelser og i det fantastiske slot tilbringer vi turens sidste aften. Hvis tiden tillader, går vi en lille tur gennem byen.

6. oktober: : Til Delhi og hjemrejse.
Efter en afslappet formiddag, hvor der er tid til en gåtur til et lille tempel, dedikeret til den indiske gudinde Durga, kører vi til Delhi lufthavn, hvorfra vi tager flyet til Danmark om aftenen.

7. oktober: Ankomst København.

Pris og tilmelding

Antal deltagere: Mindst 16 personer.

Prisen inkluderer:

 • Fly København-Delhi t/r
 • Hotelophold i delt dobbeltværelse
 • Al transport efter ankomst til Indien iflg. programmet
 • Alle måltider inkl. vand
 • Alle entreer
 • Rejseledere: Lise Hansted og Harinder Singh

Prisen inkluderer ikke:

 • Rejseforsikring
 • Afbestillingsforsikring
 • Visumgebyr
 • Vaccinationer
 • Drikkevarer udover vand
 • Drikkepenge

Tilmelding: Ved henvendelse til Magical Himalaya på info@magicalhimalaya.dk eller tlf.: 35340016 eller book direkte på hjemmesiden www.magicalhimalaya.dk/ture/biavlstur2020 og klik på book turen eller send en mail til info@magicalhimalaya.dk.

Tillægstur: Der bliver organiseret en flot 5 dages trekkingtur med bjergtagende udsigter til sneklædte tinder. Turen er i let til moderat kategori, og alle med almindeligt godt helbred kan deltage. Overnatning vil være i telt med gode soveforhold, der vil være spisetelt og professionel kok samt heste og muldyr til at bære bagagen. Turen bliver i alt forlænget med 5 dage.

Detaljeret rejseplan med 5 dages trek (i alt 5 ekstra dage)

5. oktober: Manali til Rumsu. Trekket starter.
Efter en afslappet morgenmad på hotellet kører vi til landsbyen Naggar. Vi kører gennem landsbyen og videre op på en jordvej til Sharan landsby. Herfra er der et par hårnålesving til Rumsu landsby, hvorfra vi starter vores trek. Vi møder vores trekkingmandskab og hestemanden med sine heste og muldyr, som skal bære vores baggage, og de går straks i gang med at organisere baggagen og læsse det på pakdyrene. Det tager altid længere tid den første dag, da alt skal organiseres således, at der er ligevægt for hestene og muldyrene. Mens de bliver læsset, begynder vi dagens vandring med at gå gennem landsbyen og dens marker og æbleplantager. Efter et fladt stykke går vi opad gennem skoven til toppen af en bjergkam ved Simadhar. Herfra følger vi bjergkammen og kommer forbi små enge, før vi når frem til vores første lejr i Shtayling.

6. oktober: Shtayling til Naya Tapru.
Fra vores lejr i Shtayling går vi opad gennem skoven. Skoven er vidunderlig smuk og farverig om efteråret, og man oplever hvordan floraen skifter, mens man kommer højere op. Varieret skov med Himalayaceder, gran, fyr, ahorn, kastanje og mange slags buske giver plads til Himalayaege, vilde kirsebær og senere til birk og rododendron. I løbet af dagen kommer vi forbi mange slags træer og buske, inden vi når frem til vores lejr over trægrænsen. Hvis vejret er klart, har vi nogle fantastiske udsigter mod de højere bjerge (over 6000 m høje) og den øvre Kulludal. Især solnedgang og solopgang er vidunderligt smukke her.
Vi holder vores lejr her i de næste to dage, mens vi tager på dagslange vandreture i bjergene, ikke kun for at nyde udsigterne, men også for at opleve naturen og de mange forskellige plantearter. Vi er på ca. 3400 meter over havet. Man kan mærke, at luften er lidt tyndere her, og man bliver lidt hurtigere forpustet.

7. oktober: Trek til Rumtu.
Vi får en varm kop te eller kaffe i teltet om morgenen, og derefter bliver der serveret morgenmad i spiseteltet. Vi begynder vores vandring med at gå over engen, hvor vi går lidt i zigzag dels for at mindske opstigningsgraden og dels for at undgå rododendronbuskene. Udsigterne bliver mere og mere storslåede i takt med, at vi kommer højere op.
Efter at have gået over en lille top på ca. 3700 meter bliver stien flad, og vi nyder en fantastisk gåtur langs bjergskråningerne. På et passende tidspunkt spiser vi frokost. Vi nyder udsigterne fra Rumtu, som er et udsigtspunkt. Herfra kan man se hele den 50 km lange Kulludal, og der er panoramaudsigt til alle de høje bjerge i de nærliggende Himalaya bjergkæder. Om eftermiddagen kommer vi til vores lejr.

8. oktober: Trek til Chanderkheni pas og videre.
I dag vandrer vi i den anden retning mod Chanderkheni passet på ca. 3700 meters højde.
Vi går gennem store områder dækket af rododendron, og der er tæt birkeskov ned langs bjergskråningerne. I løbet af formiddagen når vi en bjergkam, som vil tage os til Chanderkhani pas. Passet er et helligt område for samtlige atten mytiske guddomme, som man mener bevogter Kulludalen. Dalen bliver ofte kaldt Gudernes Dal pga. de mange guddomme, som har deres templer i landsbyerne. Vi holder en velfortjent pause på toppen af passet, og derefter fortsætter vi på toppen af bjergkammen et stykke tid. Vi vil kunne se høje bjergtinder fra flere forskellige af Himalayas mange bjergkæder, f.eks. fra Bara Bangalkæden, Pir Panjal kæden, Parbatikæden og Bara Shigri.
Efter nogle timers vandring i området tager vi tilbage til vores lejr, hvor kokken har forberedt nogle lækre snacks, te, kaffe og andre drikkevarer til os. Vi nyder aftenen i lejren.

9. oktober: Trek til Naggar.
Efter nogle flotte dage i bjergene tager vi tilbage til Naggar. Det går næsten konstant nedad hele vejen til vores hotel.

10. oktober: Til Nalagarh Fort Palads ved foden af Himalaya.
I dag påbegynder vi en flot tur ud af Himalayas bjerge. Vi kører gennem små landsbyer og gennem snævre dale til vores fantastisk beliggende hotel Nalagarh Fort Palads.
Fortet tidligere var Nalagarh Kongernes residens. Det stammer fra 1400-tallet, og det er en oplevelse i sig selv, at være i det stemningsfyldte gamle palads. Det ligger højt med nogle flotte udsigter til Himalayas yderste bjerge og til det vidtstrakte lavland. Her i de smukke omgivelser og i det fantastiske slot tilbringer vi turens sidste aften. Hvis tiden tillader, går vi en lille tur gennem byen.

11. oktober: : Til Delhi og hjemrejse.
Efter en afslappet formiddag, hvor der er tid til en gåtur til et lille tempel, dedikeret til den indiske gudinde Durga, kører vi til Delhi lufthavn, hvorfra vi tager flyet til Danmark om aftenen.

12. oktober: Ankomst København.

Pris pr.person: 3.780 kr.
Enkeltværelse og enkelttelttillæg: 380 kr.
Dette er et specialtilbud i forbindelse med biavlsturen.

Prisen inkluderer:

 • Alt udstyr inkl. sovetelt, spisetelt, køkkentelt, toilettelt, luftmadrasser, hovedpude
 • Pakheste til transport af bagage
 • Alle måltider inkl. vand
 • Professionel kok
 • Rejseleder: Harinder Singh

Man skal selv medbringe en god kvalitets sovepose, vandre- sko eller støvler og andet udstyr af personlig karakter.


Siden er under opdatering.


« |

Book en tur

Book en tur

Send os din Feedback

info@magicalhimalaya.dk

Hjælp os at blive bedre

Få svar på din spørgsmål

Få svar på din spørgsmål

Nyhedsbrev