Biavlstur til Sydindien 3101


Kaffeplantager på bjergskåninger med et hav af forskellige skyggetræer, søjler af peberplanter som klatrer op ad træerne, endeløse kardemomme- og teplantager i bjergene, maleriske kokosplantager i lavlandet og pragtfulde strande gør Sydindien til en drømmedestination for alle. Kaffen har brug for bibestøvning, og kokospalmerne nyder også godt af biernes arbejde og giver op til 60 % højere udbytte under gode bestøvningsforhold. Kokosnødderne høstes mindste 7 gange om året, og der er brug for en konstant bibestand året rundt for at sikre optimal bestøvning. På turen rejser vi tværs over Sydindien og undervejs møder vi Sydindiens spændende kultur og frodige natur.

Vi besøger kaffe-, kokos- og gummitræsplantager, og her møder vi både stationære biavlere med ganske få bifamilier og vandrebiavlere, der kan have mere end 2000 familier af den asiatiske honningbi Apis cerana. Vi besøger stammefolkenes landsbyer, hvor det især er kvinderne, der driver biavl. Deres honning er specielt eftertragtet, og alt bliver udsolgt næsten inden, det overhovedet er høstet. Vi skal se de vilde honningbier, Apis dorsata og Apis florea, og brodløse bier. Danmarks Biavlerforening har tidligere været aktive her i området med biavlsprojekter i mange år. Vi skal se, hvordan det er gået med et af dem, og vi skal besøge engagerede biavlere, som har haft gavn af det gode samarbejde. Vi skal også besøge et honningbehandlingscenter, hvor der behandles cirka et ton honning hver dag.

Vi besøger også herlige smukke templer, historiske byer og den tidligere danske koloni ved Trankebar, og vi tager på en malerisk sejltur igennem kanaler i det legendarisk smukke Kerala og nyder ophold ved fantastiske strande.

Rejsen arrangeres af Rejsebureauet Magical Himalaya i samarbejde med ByBi. ByBi er Oslos urbane birøkterlag, etableret i 2012. Samtidig er ByBi også en miljøorganisation med fokus på biologisk mangfoldighed og er organiseret som et lokallag under Norges Birøkterlag. Rejsen ledes Ragna Ribe Jørgensen (faglig leder i ByBi) og Ane Johnsen (daglig leder i ByBi), og Lise Hansted og Harinder Singh fra Rejsebureauet Magical Himalaya. Lise og Harinder har tidligere boet i indisk Himalaya i mange år, hvor de stadig driver en æbleplantage. Lise har i adskillige år arbejdet i biavlsprojekter i Sydindien og arbejder nu som konsulent i Danmarks Biavlerforening.

Dag til Dag

 • Dag 1: Afrejse fra Oslo i løbet af dagen.
 • Dag 2: Ankomst i Chennai om formiddagen. Besøg et landsted med brodløse bier, spise frokost i hyggelige
  omgivelser og køre ca. 1 time til den historiske by Mahabalipuram.
 • Dag 3: Dagen i Mahabalipuram med besøg til smukke klippetempler og nogle af verdens største klippe
  relieffer fra det 6. århundrede.
 • Dag 4: En smuk køretur videre sydpå langs kysten til Pondicherry.
 • Dag 5: Køre vestpå fra Pondicherry til Salem, hvor vi besøger kokosplantager og biavlere med asiatiske
  honningbier. Derefter kører vi til Kolli Hills.
 • Dag 6: I Kolli Hills. Besøg biavlstræningscenter og oplev diverse eksotiske planter, som peber, jack
  frugt, Nellike og kardemomme. Gåtur gennem stammelandsbyer og ananasplantager og undervejs møde
  med biavlere, der holder Apis cerana, mm.
 • Dag 7: Køre fra Kolli Hills til Kodaikanal i Palni Hills.
 • Dag 8: Besøg biavlere, kaffeplantager, peberplantager mm i området.
 • Dag 9: En dag med vandring i de smukke Western Ghat bjerge.
 • Dag 10: Vi kører ned til lavlandet, hvor vi både ser biavl med Apis cerana brodløse bier og
  vilde Apis dorsata og Apis florea familier. Om eftermiddagen køre til Madurai.
 • Dag 11: Sightseeing i tempelbyen Madurai.
 • Dag 12: Køre fra Madurai til Kovalam ved stranden.
 • Dag 13: Besøg Mathandam Biavlerforening, honning behandlingssted, stadeproducent og
  gummiplantager med biavlere. Resten af dagen ved stranden i Kovalam.
 • Dag 14: Sejltur i backwaters i Kerala. Resten af dagen ved stranden i Kovalam.
 • Dag 15: Hjemrejse fra Trivandarum om morgenen med ankomst i Oslo om aftenen.

Detaljeret beskrivelse:
Dag 1: Dag 1: Vi flyver fra Oslo i løbet af dagen.

Dag 2: Ankomst i Chennai: Vi lander i Chennai på Sydindiens østkyst om morgenen/formiddagen. Chennai, som tidligere blev kaldt Madras, og som er hovestad i delstaten Tamil Nadu, er en storby med over 7 millioner indbyggere. Den er hjemsted for mange bilproducenter og teknologifirmaer, og den er et af de største kultur-, uddannelses- og økonomiske centre i Indien. Efter ca. en times kørsel sydpå kommer vi til en hyggelig frokostrestaurant i landlige omgivelser, hvor vi spiser frokost og ser brodløse bier i stader. De brodløse biers honning er meget eftertragtet og regnes for at have medicinske egenskaber. Derefter kører vi videre i ca. en time til vores flot beliggende hotel helt ude ved havet i Mahabalipuram, 60 km syd for Chennai.

Dag 3: I Mahabalipuram:
Mahabalipuram er en gammel by med nogle af Indiens mest berømte templer, og den er optaget på UNESCO verdensarvsliste. Her findes en fantastisk samling af betagende kunstværker lavet i massive klipper og templer og statuer, som er udhugget af en sten (monolitiske), og som alle sammen stammer fra det 6. og 7. århundrede. De ligger i gåafstand fra hinanden, så vi går rundt og ser dem. Vi starter vores tur med at besøge Strandtemplet, der er dedikeret til Lord Vishnu og Lord Shiva, og, som navnet siger, ligger ud til kysten. Århundreders salt- og vinderosion har slebet stenene glatte, men templet står majestætisk som et vidne til stenskærerne, designerne og kunsten, der blomstrede for 1500 år siden.
Efter at have set templet går vi videre gennem en hyggelig gade til det næste monument, det storslåede Arjunas Penance, som er et af de største stenrelieffer i verden, og tæt derpå besøger vi en samling af fantastiske huletempler, som er hugget ud i klipperne.
Om eftermiddagen besøger vi Panch Pandava Rathas. Det er nogle vidunderlige udskårne monolitiske værker, som repræsenterer fem vogne tilhørende de fem mytiske pandava-brødre, der levede i Lord Krishnas tid omkring 3.000 år f.Kr.. Efter at have været transporteret tilbage i tiden næsten hele dagen, vandrer vi tilbage til vores hotel gennem en gade, hvor nutidens stenhuggere laver smukke og imponerende statuer af hinduguderne, Buddha og andre mytiske væsner. Mahabalipuram er nemlig stadig et stort center for stenhuggerkunst.

Dag 4. Mahabalipuram til Pondicherry:
I dag kører vi videre fra Mahabalipuram til Pondicherry. Turen går gennem smukke landsbyer og langs rismarker og kokosplantager. Vejen følger østkysten og snor sig gennem et fantastisk landskab. Vi kører 4-5 timer og ankommer til Pondicherry midt på dagen og spiser frokost på hotellet, hvor vi skal overnatte.

Pondicherry er en tidligere fransk koloni i Indien. Franskmændene etablerede deres handelsstation i Pondicherry i 1674. Andre daværende stormagter som England og Holland var også i gang med at etablere handelsstationer på østkysten. Efter at englænderne i løbet af 1700 tallet fik sat sig solidt på magten over området, fik franskmændene lov til at beholde Pondicherry. Indien blev uafhængigt i 1947, men Pondicherry forblev fransk indtil 1954. I dag er Pondicherry en delstat i Indien med egen regering, og den har bevaret den franske karakter især i ”White Town” delen, hvor franskmændene boede. Vi skal bo på et flot hotel ud til havet.

Om eftermiddagen tager vi på en sightseeing tur i Pondicherry. Vi besøger Sri Aurobindo Ashram, som blev etableret i 1926. Sri Aurobindo var en indisk filosof, som blev født som Aurobindo Ghose i Calcutta i 1872. Han startede sin karriere som embedsmand og tilsluttede sig indiens uafhængighedskampagne i 1906. Undervejs blev han fængslet flere gange. Han forlod politik i 1910 og blev en spirituel guru, som i dag mange år efter hans død stadig har tusindvis af følgere over hele verdenen. Han udviklede en særlig form for yoga og meditation, som han kaldte intern yoga, som siges at kunne transformerer et menneske indefra. Vi går ind i ashramen og oplever omgivelserne i total stilhed.

Derefter besøger vi et hindu tempel, som er dedikeret til elefantguden Lord Ganesh, og som ligger i gåafstand fra ashramen. Vi oplever et total skift fra stilheden til farver og musik, mens en levende elefant som står ved indgangen velsigner de besøgende.

Så kommer vi tilbage til vores hotel, og hvis man har lyst kan man tilbringe resten af aftenen på gågaden langs havet, som kaldes le promenade.

Dag 5. Pondicherry til Kolli bjergene:
Vi kører gennem kystregionen mod Chidambram by, hvor vi drejer mod vest væk fra kysten. Den maleriske vej går langs rismarker og gennem mange små beboede områder. Efterhånden som vi kommer længere væk fra kysten, bliver det mere tørt, og rismarkerne afløses af bomuldsmarker. Efterhånden forlader vi småvejene og møder hovedvejen, som vi følger til Salem. Lidt udenfor Salem møder vi nogle kokosplantageejere, og vi ser deres Apis cerana bifamilier i toplistestader. Kokosnødderne høstes 7 gange om året og har meget stor gavn af insektbestøvning. Avlerne fortæller om 60 procent højere udbytte under gode bestøvningsforhold efter, at de er begyndt at holde bier. For bierne er kokosblomsterne en kilde til både pollen og nektar.

Salem er en stor by i lavlandet, og herfra kører vi op i bjergene gennem 70 hårnålesving til vores fantastisk beliggende hotel. Vi er kommet til et bjergområde, som kaldes Eastern Ghat. Eastern Ghats strækker sig ca. 400 km i længde fra nord til syd, og deres største højde er 1700 meter. I geografisk sammenhæng har Eastern Ghats været en sammenhængende bjergkæde, men nu om dage består det af flere bjergområder, som brat rejser sig fra lavlandet med nogle dramatiske stigninger. Flere af Sydindiens floder, f.eks. Mahanadi, Krishna, Kaveri og Godavari, der alle flyder ud til Den Bengalske Bugt, har i tidens løb gennemskåret bjergkæden, så den nu består af isolerede bjergområder.

Dag 6. I Kolli bjergene:
Kolli Hills er et meget naturskønt område med et væld af forskellige afgrøder og vilde planter voksende side om side uden brug af pesticider. Umiddelbart er det et fantastisk område for biavl, og honningen sælges da også til høje priser næsten før den er høstet. Her vokser ikke kun peberplanter, nellike og jack frugt, men også ananas og bananer. I floddalene siver vand op fra jorden og løber i små vandløb, som vander rismarkerne. Historisk set har områderne været lukkede systemer, hvor al mad blev produceret lokalt.

Vi besøger et biavlstræningscenter, hvor to trænere fra Danmarks Biavlerforenings tidligere projekter i Palni Hills, 250 km sydpå, træner den lokale befolkning i stadebiavl med Apis cerana. Tidligere har man haft tradition for at høste honning fra vilde Apis dorsata kolonier. Vi besøger en stammelandsby og møder biavlerne og ser deres bier. Honning fra stammelandsbyerne i Kolli Hills er særlig eftertragtet, og den bliver solgt til priser, som er 3-4 gange højere end for honning fra andre områder, og det inden den overhovedet er høstet. Her i stammelandsbyerne er kvinderne familiernes overhoveder, og det er da også især kvinder, som driver biavl.

Efter besøget i stammelandsbyen tager vi tilbage til vores hotel og spiser frokost. Derefter tager vi til et lokalt marked, hvor kun stammefolk kan sælge deres produkter. Her sælges alt fra flerfarvede bananer, ananas og jack frugt til forskellige agurker og tomater. Herfra kører vi ca. 10 kilometer til en anden landsby, hvor vi tager en lille dejlig gåtur på 2-3 timer gennem stammelandsbyer og langs rismarker og ananas plantager. Vi ser det lokale liv på nært hold og møder folk, som ivrigt fortæller om bier og biavlen, afgrøder og dagligliv.

Dag 7: Kolli til Kodaikanal i Palni Hills:
Vi fortsætter vores rejse fra øst mod vest. Fra Kolli bjergene kører vi ned til Nammakal og derfra til Trichurapalli og Dindigul, der ligger på hovedvejen mod syd. Det er en lang køredag, men også en spændende dag, hvor vi forlader Eastern Ghat bjergene og kommer til Western Ghats. Western ghats bjergene strækker sig ca. 1500 kilometer langs Indiens vestkyst, og de har en gennemsnitshøjde på ca. 1200 meter. Anamudi toppen er med en højde på 2700 m det højeste bjerg i bjergkæden. Vi ankommer til Kodaikanal, der ligger på 2130 meters højde, sent på eftermiddagen.

Dag 8: Biavler, kaffe- og peberplantager i Palni Hills:
I dag kører vi ca. 30 km fra Kodaikanal gennem smukke skove i bjergene til en lille landsby, hvor vi møder biavlere, som driver biavl med Apis cerana og samtidig hjælper andre med at komme i gang med biavlen, og vi ser, hvordan de holder deres bier i små Newton stader. Palni Hills skovklædte bjergskåninger er vidunderligt smukke på denne årstid. Der er et hav af forskellige kæmpestore træer, og de giver skygge til kaffen i de mange områder, hvor der produceres kaffe. Kaffen blomstrer og afgiver en vidunderlig duft, og man kan se store vilde avocadotræer i blomst sammen med mange andre blomstrende træer.
Midt på dagen kommer vi til en lille restaurant, som ligger skjult inde i skoven, og her nyder vi en dejlig frokost i nogle magiske omgivelser. Efter frokosten besøger vi en kaffe- og peberplantage sammen med ejeren, Mr. Kannan, som har en meget stor viden ikke kun om kaffe og peberproduktion, men også om vilde træer, plantearter og bier. Vi har tidligere arbejdet sammen med Mr. Kannan i DBF’s biavlsprojekt i Palni Hills. Vi kan sandsynligvis se det indiske flyvende egerns (Petuarista spp.) bo højt oppe i træerne. Der er også mange fuglearter i plantagen, og der findes vilde elefanter og bisoner, men de sidste to ser vi nok ikke. Efter mange års beskæring ligner kaffebuskenes stammer kunstværker, og peberplanterne klatrer højt op ad gigantiske træers stammer. Når en gammel kaffebusk skal genplantes, bliver stammen solgt til snedkerindustrien, som laver kunstartikler af dem. Vi går en tur på 2-3 timer gennem plantagen og får et indtryk af dens store frodighed og mangfoldighed. Derefter kører vi tilbage til vores hotel i Kodaikanal.

Dag 9: Vandretur omkring Kodaikanal:
I dag tager vi af sted på en dagslang vandretur i de spændende omgivelser, og vi ser naturen på nært hold.
Western Ghats bjergkæden, som er ældre end Himalaya, er på UNESCO’s verdensarvsliste og er en af verdens 8 biodiversitets hot spots. Her findes bl.a. tusindvis af plantearter og hundredvis af pattedyrarter, og en meget stor del af dem findes kun i disse bjerge. F.eks. findes 54 % af 650 træarter og 53 % af 219 fiskearter kun her. Over tre hundrede globalt truede arter findes her i disse bjerge, hvor også store dyr som tigre, bisoner, elefanter, flere abearter og bjergleoparder er hjemmehørende. Bl.a. findes den største indiske bestand af elefanter på 10.000 dyr her. Skovene omkring Kodaikanal, hvor vores tur er, er en unik stedsegrøn bjergregnskovstype, som lokalt kaldes Sholas. Spredt omkring i Shola skovene ligger der nogle fantastiske enge, søer og små landsbyer.

Dag 10. Kodaikanal til Madurai:
Fra Kodaikanal kører vi ca. 2 timer ned til lavlandet. Her besøger vi en planteskole, som er aktivt engageret i opformering og uddeling af træarter, som findes naturligt i området. Man er også i gang med at etablere en sommerfuglehave.
Her i lavlandet ser det ud til, at det er blevet en slags statussymbol at have et bistade i haven og vi vil møde biavlere med 5-10 stader med Apis cerana. Vi skal også se brodløse bier, Apis dorsata og Apis florea familier. Bierne migrerer i løbet af året, så hvor og hvornår vi ser Apis dorsata og Apis florea kan variere lidt.
I løbet af eftermiddagen kører vi ca. 1½ time til Madurai, hvor vi tjekker ind i vores hotel og slapper af i de flotte omgivelser.

Dag 11. I Madurai:
Madurais historie kan spores 2300 år tilbage, og den er da også en af de ældste byer i Sydasien. Den er kendt som tempelbyen på grund af dens mange historiske og smukke hindutempler. Vi besøger det prægtige Meenakshi tempel om morgenen. Templet er med sine flerfarvede 50 meter høje tårne, som er dekoreret med en masse fantastiske skulpturer, det kendteste vartegn i Madurai, og det er et af hinduernes vigtigste pilgrimsmål i Sydindien. Indenfor kan man se nogle forbløffende, kolossale gange, som er smykket med store figurer, der alle er hugget ud af en enkelt sten. Der siges at være 33.000 skulpturer i komplekset. Templet er dedikeret til gudinden Meenakshi og hendes gemal Sundareshwar.

Derefter besøger vi Thirumalai Nayak Palace. Det imponerende bygningsværk var Madurai kongernes residens i 1600 tallet. Efter at have set paladset besøger vi Gandhi museet hvor en hel del breve, billeder, manuskripter og skulpturer er udstillet. Vi kommer tilbage til vores hotel i løbet af eftermiddagen.

Dag 12. Madurai til Kovalam:
Fra Madurai kører vi sydpå ad hovedvejen mod det sydligste punkt i Indien Kanyakumari, hvor tre verdenshave, Det Indiske Ocean, Den Bengalske bugt og Det Arabiske Hav, mødes. Om eftermiddagen ankommer vi til vores hotel, som ligger helt ud til stranden i Kovalam. Vi er nu kommet til delstaten Kerala i det sydvestlige Indien.

Dag 13. Besøg til Biavlskooperativ, gummiplantage og en stadeproducent:
Fra januar til april tiltrækker mere end 600.000 ha gummiplantager i Kerala hvert år tusindvis af biavlere med Apis cerana indica, nogle med mere end 2000 bifamilier. Bierne indsamler store mængder nektar fra gummitræernes ekstraflorale nektarier, og honningproduktionen fra gummitræerne er nu den tredje største i Indien efter raps- og solsikkehonning. En del af biavlerne er medlem af Marthandum Beekeepers Society, som blev startet i 1937, og nu har mere end 1350 medlemmer. Her behandler man 1000 kilo honning om dagen, og man træner nye biavlere, både mænd og kvinder. Stort set al honningbehandlingen foregår manuelt uden brug af maskiner, og produktionen skaber derfor mange arbejdspladser. Vi besøger honning-behandlingsfabrikken og ser, hvordan hele processen foregår, og vi besøger en biavler og ser hans bigård i en gummiplantage. Vi skal også se, hvordan stadeproduktion foregår.

Dag 14. Backwater sejlads og en dag ved stranden i Kovalam:
Tidligt om morgenen tager vi af sted på en dejlig backwater sejltur. Backwaters er et system af kanaler og laguner, som formes ved udgangen af floderne ved havet. Vi oplever dyrelivet om morgenen, mens vi nyder sejladsen gennem kanaler, langs kokospalmer, mangrove og mange eksotiske planter som er tilpasset miljøet. Vi sejler i små både, og alle får en redningsvest. Efter sejlturen kommer vi tilbage til vores hotel og nyder morgenmaden. Resten af dagen er på egen hånd og kan bl.a. kan bruges til at nyde stranden og måske en dukkert i det varme vand.

Dag 15. Hjemrejse: Vi flyver fra Trivandrum lufthavn og ankommer i Oslo sent om aftenen.

Pris og information:
Pris: 34.780 NOK
Enkeltværelsetillæg: 5.250 NOK
Tidspunkt: Februar 2022
Antal deltagere: 16-22

Prisen inkluderer:

 • Fly Oslo-Chennai, Trivandrum-Oslo.
 • Alle hotelophold i delt dobbeltværelse
 • Al transport efter ankomst til Indien iflg. programmet
 • Alle måltider inkl. vand
 • Alle entreer
 • Rejseledere: Ragna R Jørgensen og Ane Johnsen fra Bybi og Lise Hansted og Harinder Singh fra
  rejsebureauet Magical Himalaya
 • Bidrag til Rejsegarantifonden

Prisen inkluderer ikke:

 • Rejseforsikring
 • Afbestillingsforsikring
 • Visumgebyr
 • Vaccinationer
 • Drikkevarer udover vand
 • Drikkepenge

Kort


« | »

Book en tur

Book en tur

Send os din Feedback

info@magicalhimalaya.dk

Hjælp os at blive bedre

Få svar på din spørgsmål

Få svar på din spørgsmål

Nyhedsbrev