Spiti – et skønt og ukendt vidunder i Himalaya

Af Lise Hansted og Harinder Singh
Når man siger Spiti, spørger folk ofte: Hvad er det? Spiti er gammel havbund fra den tid, da de indiske landmasser endnu ikke havde ramt det asiatiske hovedland, og da Himalayas bjerge endnu ikke eksisterede. Når man er i Spitis tynde luft og vandrer fra dal til dal over 5000 meter høje pas eller kører gennem små maleriske landsbyer, er det næsten umuligt at tro, at det er rigtigt, men fossiler, som landsbybørnene gerne viser frem eller sælger, vidner om områdets fordums tid som havbund.

Menneskelige aktivitet i Spiti strækker sig også meget langt tilbage. Området var tidligere, så ufremkommeligt, at de fleste herskere var tilfredse med at lade befolkningen leve stort set som den ville, bare den betalte skat. Omkring 8-900 tallet var Spiti under det vesttibetanske Guge riges herredømme, så kom det under Ladakh kongernes indflydelse, og derefter under Bushahr kongernes magt. Under kolonitiden kom Spiti under briternes magt efter en krig mellem briterne og sikherne i 1846.

Lalung landsby
I dag er Spiti en del af delstaten Himachal Pradesh i det nordlige Indien. Mod øst ligger Tibet, og mod nord er Ladakh. Selve området består af flere dale og rundt omkring knejser adskillige af Himalayas største bjergkæder.Gennem de brede dale flyder floderne, som alle udspringer fra gletscherne højere oppe. Om vinteren fryser floderne, og om sommeren når afsmeltningen fra gletscherne er størst, flyder de store og brusende ned gennem dalene og giver liv, så landsbyboerne kan dyrke markerne.

Pinfloden
Bjergsiderne bliver dækket med en sparsom plantevækst, hvor dyrene kan finde føde. Det er altid fascinerende, når man i flere dage har fulgt en flod først fra dens udspring ved en gletscher og siden langs dens løb gennem det vilde og skønne landskab, og man så pludselig kommer frem til grønne dyrkede marker og pilelunde omkring en lille landsby.

Marker omkring landsbyer
Spitis ældgamle buddhistiske klostre er et kapitel for sig. De er den dag i dag meget vigtige åndelige centre for befolkningen, og stort set alle har familiemedlemmer i flere af de mange klostre. Tidligere arvede den ældste søn jorden og den ældste datter smykkerne. De var de eneste af en søskendeflok, der blev gift og stiftede familie. Resten måtte klare sig selv, og mange valgte at blive munke eller nonner i et kloster. Flere af klostrene er verdensberømte. Tabo kloster er det ældste eksisterende buddhistiske kloster i sin oprindelige form og det er et ”world heritage site”. Det er et rustikt kloster, der er mere spirituelt fangende end arkitektonisk. De høje lervægge, der omgiver det, og de lave bygninger afslører intet om de uvurderlige vægmalerier og statuer, som viser sig for en, hvis man går indenfor og lyser rundt med en lommelygte. Elektricitet er ikke indlagt og heller ikke tilladt.

Kee kloster
Der findes også andre klostre, som det store og spektakulært beliggende Kee Kloster og det vidunderlige Lalung. Kee ligger på toppen af en knejsende bjergtop midt i Spitidalen. Det myldrer med munke, det har sin egen munkeskole og nogle flotte templer og fra toppen er der en ganske betagende udsigt udover marker, landsbyer og floddale. I modsætning hertil ligger Lalung midt i en typisk Spiti landsby. Det har også en spændende åndelig historie bag sig, og der er en intens ro omkring det.

Skolebørn
Fra vores hus i Himalaya, hvor vi boede i mange år og som nu er vores andet hjem, kan vi vandre over et enkelt pas, og så er vi i Spiti. Herfra gik tidligere handelsruten til Tibet. Jeg husker tydeligt første gang vores dreng, Vijay, var med. Vi stod og skuede ud over stien, som snoede sig af sted mellem de enorme bjerge, og foran os ventede 17 dages vandring og 8 pas over 5000 meter. Vijay var 11 år, og han stod helt stille og sagde: Tænk, at de har gået her i flere hundrede år. Man kunne mærke historiens vingesus og fornemme hvordan det måtte have været dengang de læssede karavaner bevægede sig frem og tilbage mellem Spiti og Tibet, Ladakh og lavlandet i Indien.

Gletsjere og bjerge i det østlige Spiti
Der er mange måder at opleve Spiti på med os. Man kan tage på jeepsafari gennem de fantastiske omgivelser ad små bjergveje, som snor sig ud og ind gennem dalene. Vejene er hugget ud af de lodrette klipper, de løber langs frodige bjergskråninger og brusende floder og gennem landsbyer og over bjergpas. Sådan en tur kan vare fra knap to uger til godt tre uger. Man kan kombinere sin rejse gennem Spiti med nogle fantastiske treks, hvor man kommer tæt på Spitis vidunderlige natur, og hvor man oplever den vældige kontrast mellem Spitis barske og golde bjerge og de frodige skovdækkede skråninger i Kinnaur og Kullu, som grænser op til Spiti mod syd og vest. Man kan vandre fra fem dage og op til to uger eller mere. Kun fantasien sætter grænsen.

Hvis du er interesseret i en rejse til Spiti, så kan du kontakte os og beskrive, hvilke aktiviteter du er interesseret i (jeepsafari, kultur, trekking mm.), så kommer vi med nogle spændende forslag.

Stupaer på et bjergpas


«

Book en tur

Book en tur

Send os din Feedback

info@magicalhimalaya.dk

Hjælp os at blive bedre

Få svar på din spørgsmål

Få svar på din spørgsmål

Nyhedsbrev